anttivihinen

Antakaa meille takaisin meidän sanat ja munat!

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen on joutunut yhteen uransa kiperimmistä ja hankalimmista tilanteista. Jossakin maakuntaseminaarissa hän ”erehtyi” nimittämään esitelmöitsijähenkilön kehon yläosaa termillä ”ryntäät” ja tämän lisäksi hän ehdotti tälle ”sermin taakse” menemistä. Jotkut paikalla olleista ovat pahoittaneet mielensä ja pitävät Maurin puheita seksuaalisena häirintänä – tämä luennointihenkilö kuitenkaan ei. Tämä on aivan järkyttävää ja näyttää ylittävän uutiskynnyksen kaikissa Suomen tiedotusvälineissä. Mitä onkaan näinä tasa-arvovaltuutettujen aikoina euron kriisit tai Afganistanin kähinät näihin kammottavan sovinistisiin puheisiin ja koko tähän huikeaan skandaaliin verrattuna?

Pekkarinen on entinen ministeri ja yksi maan huippupoliitikoista, mutta tuskin hän koskaan aiemmin on ollut näin tukalassa paikassa. Eihän tätä tilannetta voi mitenkään verrata kauppapoliittisiin, suurten linjojen neuvotteluihin: nyt on tosi kyseessä, saa nähdä joutuuko Mauri eroamaan kaikista luottamustehtävistään, kun näin hirveän munauksen teki.

Käytän tässä jutussa tietoisesti Mauri Pekkarisen sanailun kohteesta termiä ”henkilö”. Nykyisin meillä on keskuudessamme paljon henkilöitä, joita ei saa syrjivästi ja seksistisesti nimittää miehiksi tai naisiksi. Tästä kun joku saattaa loukkaantua. Myöskään sanaa ”tissi” ei ole soveliasta käyttää, vaikka kaikenlaisia ”ryntäitä” joka ikinen päivä onkin nähtävillä iltapäivälehtien ja niin miesten- kuin naistenlehtien sivuilla. Lista vastaavista tabu-sanoista on valtavan pitkä ja täyttyy lähes joka päivä uusilla kielletyillä lausahduksilla.

Mutta kalapuikkoviiksimies-termi on sovelias, samoin kikkelibonus, samoin sovinistisonni ja monet muutkin vastaavat lotkautukset; niistä ei saa pahoittaa mieltään. Mikäs siinä: kyllä me miehet tietenkin olemme tämän kaiken ansainneet, kun olemme naisia vuosituhansien ajan sortaneet.

Tästä huolimatta kaipaan niitä aikoja, jolloin mies saattoi työmaalle saapuessaan sanoa naiskollegalleen, että "onpas sinulla hieno kolttu tänään, ja tuo kampauskin pukee sinua tosi upeasti." Minulle annetun kasvatuksen ja käsitykseni mukaan se on vain ja ainoastaan hyvää käytöstä, ei muuta. Nykyisin se on ymmärtääkseni kuitenkin aivan äärimmäistä sovinismia ja seksuaalista häirintää. Ja vielä suurempaa häirintää ja nonsoleeraamista on se, jos et sano mitään.

Rakkaat naiset! Kertokaa nyt tällaiselle tyhmälle ja vanhanaikaiselle äijälle, että miten tässä pitäisi olla! Ja antakaa mulle takaisin mun sanat ja mun munat!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tapaus vahvistaa edelleen kirjailija Tuomas Kyrön mainetta visionäärinä. Vuosi 2011 tullaan ehkä parhaiten muistamaan euron kriisistä, mutta sosiaalihistoriallisesti hyvin merkittävä ilmiö on teatraalinen loukkaantuminen mitä vähäisimmistä aiheista. "Kyllä minä niin mieleni pahoitin" voidaan kohta säveltää media-ajan kansallislauluksi viiden miljoonan ihmisen sekakuorolle.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Minä pelkään myös, että vanha hyvätapainen kepeä keskustelukulttuuri pilataan fanaattisten ja huumorintajuttomien ihmisten ja ryhmien toimesta.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Ja viittaan tällä myös erääseen esimerkkiin taannoisia vuosia sitten, mikä kertoo hälyttävästi, että jokin on menossa pieleen pahanpäiväisesti.

Eräs kaveri (siis mies) käveli kerrostalon aulan ovea kohti ja avasi oven perässä tulevalle nuorelle naiselle (n. 27-34v.). Nainen sanoi sähisten "Sika!"

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Rakkaat naiset! Kertokaa nyt tällaiselle tyhmälle ja vanhanaikaiselle äijälle, että miten tässä pitäisi olla! Ja antakaa mulle takaisin mun sanat ja mun munat!"

Tämä nainen antaa Sinun ja kaikkien perunanenien pitää molemmat!

Älkää hyvät ihmiset pilkettä silmäkulmasta kadottako ja sanoja vangitko.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Niin juuri. Missä on se pilke? Ollaanko tässä rakentamassa feministisen edistyksen valtakuntaa, missä etsitään seksismiin syyllistyneitä ja tuomitaan asianmukaisesti?

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Älä viitsi! Minä ainakin puolustan täysin Pekkarista tässä asiassa.

. suvituuli

"Käytän tässä jutussa tietoisesti Mauri Pekkarisen sanailun kohteesta termiä ”henkilö”."

****

"Henkilö"?

Muistuuko mieleen mitään?

Niinhän Bill Clintonkin sanoi kysyttäessä, oliko hän ollut sukupuoliyhteydessä Monica Lewinskyn kanssa.

"I never had sex with 'that woman' (En koskaan harrastanut seksiä 'sen naisen' kanssa".

"that woman/se nainen/henkilö"

Mitä eroa?

Ei mitään. Kertoo Vihisen/Clintonin pyrkimyksestä de-persoonallistaa miehisen "toiminnan" objekti.

Ei puhettakaan, että Bill olisi myöntänyt MONICAN ottaneen häneltä suihin.

Tai, että Mauri - Vihisen mukaan - olisi fasinoinut KRISTIINAN rinnoista...

Alkeellista, etten sanoisi alkukantaista sovinistista käyttäytymistä!

Ja te herra, vai pitäisikö sanoa - henkilö - Vihinen. Pitäkää vaan munanne. Mieluummin omana tietonanne.

Katja Koponen-Andersson

No kas kehveliä. Kiellettyjen sanojen lista kasvoi juuri sanalla "henkilö" :o

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Muistelen, että kun Bill Clintonilta tivattiin, oliko hän myös neuvonut Monica Lewinskyä sanomaan, etteivät he olleet sp-yhteydessä, niin BC oli todennut tähän vain, että 'en minä sanoja hänen suuhunsa pannut'.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kepun, kuten useimpien kepulaisten, Mauri Pekkarinen on selkeä seksipeto, joka halveksii naisia sekä alistaa heidät. Miten kukaan kunnollinen nainen voikaan olla kepulainen tai äänestää heitä? Ei mitenkään. Äänet tulee antaa huumorintajuisille ja suvaitsevaisille vihreille. Toisaalta mistä löytäisi yhdenkään vihreän, joka ei olisi tosi tosikko.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vihreillä on ympäristöministerin salkku. Nyt kaikki maakuntien pikkuvihreät ovat olevinaan jotain ympäristöministereitä. Tässä tapauksessa oli kyse mikrofoniympäristöstä ja sen nimeämisestä.

Jyri Terttu

Vihreät ammattiloukkaantujat todennäköisesti haluaisivat kieltää huumorin kokonaan Suomesta.

Mikko Kärnä
Käyttäjän talasranta kuva
Ilkka Talasranta

Hyvä Antti! Täsmälleen näin.

Hyväntahtoista ja imartelevaa huumoria oli Keski-Suomen Travoltan vitsailu. Vaan ei pitäisi suutaan louskia, kun paikalla saattaa aina olla joku telaketjufeministi, joka elää muuten hyvän elämän, mutta kuolee lopulta huumorintajuihinsa tulematta.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Vuosisatojen saatossa ihmisten välisessä kanssakäymisessä on ollut esillä sukupuolten ominaispiirteitä. Osa niistä elää ja vahvistuu kielenkäytön ja muunkin käyttäytymisen myötä. Osa on sukupuolen edustajaa omassa toimessaan tai toiminnassaan haittaavaa, osa hyödyntävää, osa neutraalia.

Yksi tällainen voisi olla vaikkapa:

a) Naiset ovat kauniita, mutta tyhmiä. (miehiin verrattuna)

tai

b) Naisten tehtävä on tyydyttää miehen seksuaalisia tarpeita, mutta pysytellä erossa päätöksenteosta ja vallankäytöstä, sekä tekniikasta.

ehkä myös

c) Mies ratkaisee tekniset ongelmat ja nainen palkitsee miestä seksillä.

Jotkut naiset ovat kauniita ja jotkut tyhmiä. Jotkut naiset tyydyttävät joidenkin miesten seksuaalisia tarpeita. Jotkut naiset pysytelevät erossa päätöksenteosta ja vallankäytöstä, jotkut pysyttelevät erossa tekniikasta.

Kun tavoitellaan tasa-arvoa, sillä ei pitäisi olla merkitystä, kuinka moni nainen on tai tekee; tai moniko pysyy tai on pysymättä suhteessa miehiin. Täysin neutraali tilastointi on osattava erottaa tästä.

Sellainen puhetapa, joka ruokkii vaikkapa noita kolmea esitettyä ennakkokäsitystä, hidastaa tasa-arvoisen yhteiskunnan kehittymistä. Sukupuoleen liittyvillä mielikuvilla on todellakin suuri merkitys.

"akka ratissa" on hyvä esimerkki. Naispuoliseen autokuskiin liitetään ennakkoluuloja, joilla on konkreettista haittaa naispuoliselle autokuskille. Tämä haittaa myös niitä, jotka oikeasti ovat parempia kuskeja (yleensä naiset ovat). Se saattaa luoda vaikkapa paineita vaikka taskuperuutustilanteeseen (johon naiset keskimäärin käyttävät hieman enemmän aikaa ja yrityksiä).

Nyt ei mielestäni missään nimessä ole kyseessä se, halusiko Pekkarinen loukata jotakuta (ei halunnut) tai loukkasiko (ei ainakaan esitelmöitsijää tämän omien sanojen mukaan). "Suuri rynnäskohu" on oiva esimerkki siitä, kuinka mielikuvat ja kielenkäyttö elävät edelleen kivikautisissa asenteissa.

Sampo Keminholma

Veli Antti - niitä ei pyydetä, ne OTETAAN takaisin :-)

seppo kirnu

Munat on ja sanatkin vaan niille munille ei ole käyttöä kun ei kelpaa prinsessoille ilman rolexia ja läskiä päätä.

Touko Apajalahti

Minusta on kuitenkin huomattava, mikä oli Pekkarisen itsensä kommentti tuollaisesta kielenkäytöstä (ennen kuin hän nauhalta itsensä kuuli):

"Tuohan on kerta kaikkiaan hävytön väite, en taatusti ole sanonut tuolla tavoin", hän sanoo. En edes kahden kesken, enkä vahingossakaan ole kenellekään naiselle sanonut, enkä sano, noin."

Eli Pekkarisen mielestä tällaista kielenkäyttöä ei tulisi naisiin kohdistaa.

Pohjan Akka

Tämä olikin hävytön väite sen perusteella, mitä YLEn klipistä näkyy:

"Fandin mukaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja Pekkarinen sanoi tuolloin jo odottaneensa, milloin pääsisi koittamaan Wikbergin "ryntäitä". (ESS)

Pohjan Akka

Uskallan YHTYÄ kirjoittajaan, kun kukaan ei minua tunne.

Kyllä se oli kivaa silloin nuorena, kun sai saada huomionosoituksia naisellisista ominaisuuksistaan!
Nyt ne on rajattu parisuhteeseen, - ja onneksi elävät yhä, kiitos Hänen!

Jyri Terttu
Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kyllä suomenkieli kapenee, jos jokaiseen huumorilla heitettyyn lauseeseen täytyy hakea hovioikeuden tuomio. Kaikenlainen värikkyys on muuttunut puheissa harmaaksi, koska tarvitaan kohta tulkki suomenkielen "sallittuun " ilmaisuun. Haluan lisää ilmaisuja, värikkäitä, kohdentavia, teatraalisia jne., ja suomenkielikin voisi rikastua; ei joidenkin nutturapäisten kutomakerholaisten oikeanpuolisen kahvikupin korvan ihmettelystä. Kaipaan Vennamoa, Poutiaista, Kekkosta, Junnilaa, Rihtniemeä ja Tervo kehiin mukaan. Voi tätä ltapäivälehdistöä- levikkikö kaipaa jopa Pekkarista kohta Seiskan piiloseksitiseksi mannekiiniksi.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Lyndon B. Johnson sanoi 'saamattomille' alaisilleen: 'You go and get your PECKER back, AND make...'

Elinalle kiitos ja sanat hallintaan.

Joillekin riittää brass balls. Mutta !

Fokusoi mies ja TIEDÄT, että sinulla oli steel balls jo syntyessäsi !

Ja rintalihakset !

Eikä mitään maitorauhasia !

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Lyndon B. John... effin touchpad...

seppo kirnu

LBJ treatment... ..psykopaatin ruumiinkieltä kuitenkin...vaikka sutkauksena pätevä olikin tuo..

Tätä ruumiinkieltä olen ollut näkevinäni suomessakin toki..

http://www.uiowa.edu/commstud/resources/nonverbal/...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Joo, tyypillistä. Kannatti katsoa. Mutta JFK:n leskeä lohdutti liian usein...

T Lintula

Suomessa on jouduttu eroamaan yksityiselämässä lähetettyjen tekstiviestien ja auto & nainen-sanailun vuoksi. Mikrofonia asetellessakin pitää näköjään jo olla hyvin hyvin tarkkana.

Samaan aikaan voit repiä akaltasi yhdessä koirasi kanssa päänahan ja korvan irti ja olla hakannut häntä vuosia. Tuomio on n. 5 kk ehdollista:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011102614631943_u...

Vihreät eivät kritisoi väkivalta- ja raiskaustuomioiden pituuksia mitenkään, mutta Pekkariset ja Audi-miehet pitää nostaa oikein valtakunnan tasolle varoittaviksi esimerkeiksi...

"Kyllä minä niin mieleni pahoitin" -sloganista saisi hyvän vitsikirjan joulumyyntiin (vähän kiire taitaa jo tulla:-)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Aivan samaa mieltä aloittajan kanssa. Kun lehtiä lukee niin kaikki puheet tuntuvat olevan joko vihapuheita tai sitten sekstistiä.
Pitäisiköhän eduskunnan ainakin komitea tai toimikunta asettaa, joka antaisi selvät sanat, joita me tietämättömät voisimme sitten surutta
käyttää.

Aikuisten oikeasti. Turhanpäiväistä asiaa , eikä mitään tekemistä maan todellisten ongelmien kanssa.

Jyri Terttu

Vähän aikaa naurettin sille kun joku perussuomalainen antoi eduskuntaryhmälleen luettelon kielletyistä sanoista. No, ei naureta enää...

Teppo Nygren

Loukkaavinta koko tapauksessa on varmasti se että Pekkarisen kevennys epäkuntoisen mikrofonin johdosta vie kaiken huomion, eikä kukaan ollut ilmeisesti kiinnostunut niistä asioista mistä arvoisa rouva puhujan paikalla puhui.

Käyttäjän tyy kuva
Timo Ylhäinen

Miehen julkinen kastrointi on edennyt tähän pisteeseen. Puhumattakaan median autolobotomiasta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kaipa tämäkin pieleenmennyt suoritus on aikojen näin muuttuessa äärimmäistä sovinismia ja seksuaalista häirintää ;-).

http://www.youtube.com/watch?v=Ag7a-WrdSiI

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Eila Jokimaa

Postmodernit feministit haluavat dekonsruoida ja muuttaa vallitsevia kulttuurisia ja kielellisiä sukupuolittuneita rakenteita. Vitsissään Pekkarinen uusinsi olemassa olevia käsityksiä sukupuolisuhteista, jossa nainen nähdään seksuaaliobjektina täysin seksuaalisesti neutraalissa tilanteessa. Ryntäiden osoittelu on siis seksististä. Ovien avaaminen ja kampauksen kehuminen eivät ole seksisimiä, jos niitä harjoitetaan vain halusta olla kohtelias. Tietenkään seksisimiä hyödyntävä vitsailu ei ole itsessään maailman suurin rikos, vaan yleensä kohteliaatkin ihmiset käyttävät sitä hyväkseen tilanteen keventämiseksi tiedostaessaan yhteiset pelisäännöt ja normit Vihreät eivät vain pelaa konservatiivien kanssa samoilla säännöillä, koska heidän mielestään naisia ei tulisi ylentää eikä alentaa seksuaalisen viehätysvoimansa perusteella poliittisessa kielenkäytössä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Eila Jokimaa kirjoittaa monimutkaisesti tätä nykyfraseologiaa sukupuolista. Eritoten vihreät naiset ja osa ns miehistä ovat etujoukossa huumorintajuttomissa telaketjufeministeissä.

Pekkarisen lauselmat eivät olleet läsnäolevien mielestä loukkaavia. Yksittäinen naisvihreä otti herneen nenäänsä ja ilmaisi pahanolonsa lehdessä, joka haistoi hienon skuupin. Haaskalle sitten ryntäsivät muut femakot (anteeksi ilmaus) Astrid Thors ja Eva Biaudet ym.

Varsinainen omituisuus oli tyypillinen kepulaisuus eli Pekkarinen kielsi lausuneensa yhtään mitään. Todisteiden kertyessä hänen oli myönnettävä koko asia. Naisia siteeraten Pekkarinen ansaitsee hirttämisen munistaan.

Toimituksen poiminnat